30Lokakuuta13

Hej alla fina läsare!
 
Idag tänkte jag tipsa om Helenas inlägg om små boenden. Så himla inspirerande och fint!
Nu har jag mest en massa att göra i lägenheten och en hel del plugg att ta mig igenom. Men det känns bra, kommer ha utflyktsdag på jobbet idag, vilket innebär att vi är ute alla fem arbetstimmarna, så det blir prima!
Även om det känns kämpigt och osäkert emellanåt när ensamheten kryper in på skinnet så vet jag att det här är en väg jag vill gå på och det känns så tryggt och skönt. Det mesta faller nog på plats, bara man låter sig själv göra någonting åt det.
 
Nu ska jag fortsätta med att få lite mer ordning här.
 
Ha det fint!
/Ida

8334

Med armen runt din nacke, kommer jag lite närmare och viskar i ditt öra:
Vet du, jag såg en ö till salu.
Det blev tyst, för jag försökte minnas priset och du väntade.
fyrahundratusen

Du log och vände läpparna mot mitt öra, så nära att din andning kittlades
Jag vet, jag har också läst om det  


Måndagslista

- Tappa gröttallriken i golvet.. och den går sönder
- Hänga apelsinskivor för torkning i taket
- Se på Mumin - Kometen kommer och skratta tills man gråter
- Pyssla ihop masker som mallar för barnen på jobbet
- Fara på spelning där bord välts och glas slängs i golvet
- Mammas hallonsylt
- Kokosolja i håret
- Den här listans överraskningslåt:
 

Fredagslista

- Viktiga saker att läsa om finner ni här
- Baka tårta till pojkvännens födelsedag, natten innan
- Gröt med ovispad grädde och kokosflingor
- Läsa sagor för barnen på jobbet
- Lyssna på P3 via nätet och känna sig lite mer hemma
- Vara gråtfärdig för att man känner sig så jävla ensam
- Vara ute fem timmar om dagen, fantastiskt fint!
- Inaktivera fb-kontot
- Börja på den andra sidan av 833
- Ha golvet fyllt med torkade kastanjer
- Den här listans överraskningslåt:
 

Ett enklare och renare liv - Maten vi äter

Jag har alltid varit lite nyfiken på den mat som vi får från naturen och har vuxit upp med en mamma som plockat våra bär till gröten, plockat nässlor osv. Men jag har även slängt i mig en hel massa underliga saker under livet. Helt vanlig mat från affärer med ingredienslistor där jag inte vet vad hälften är.

I samband med nopooandet började jag också ifrågasätta vad jag äter. Vill jag vara säker på vad jag har på huden och i håret, så vill jag självklart vara säker på det som jag också stoppar i mig. Jag bestämde mig för att äta rena råvaror, mycket mindre kött och så mycket ekologiskt och närodlat som möjligt. Vilket har förstås bytts ut succesivt och jag mår så mycket bättre!
 
Men varför då?
- Nå, för det första är vår mat en del av himmeles sjukt stor industri, där några få företag har makten att styra det vi äter. Och dessa jättar tänker inte på vårt bästa, utan matar oss med rent skit, bara för att tjäna stora pengar.

-  För det andra, som jag nämnde ovan, så vill jag veta vad jag äter eftersom annars kan jag inte heller veta varför min kropp beter sig på ett visst sätt och för den delen vad som gör mig allerigsk eller rent av sjuk.. Det är helt enkelt hälsosammare att veta vad man stoppar i sig.

- För det tredje vill jag äta så rena saker som möjligt för vår miljös skull inklusive människor, djur och natur. Syntetisk mat hör inte hemma på jorden.
 
 
Se den här dokumentären så förstår ni varför jag tänker såhär:

 
 Det är definitivt en av dina mest lärorika timmar du lägger din energi på om du ser den, så, se den nu!

När man börjar få upp ögonen för vad man äter, undrar man ju förstås; Hur tusan ska jag ta mig ur den här skiten? Lugna er, det går. Börja med en liten sak i taget bara. Man kan t.ex. börja med att byta ut en vara till ekologiskt och sedan bygga vidare på det. Eller bojkotta t.ex. soja eller/och majs (för att trampa på Monsanto). Man lär sig mer och mer med tiden och har ni frågor kan ni ställa dem här!

För mig var det lättaste att helt enkelt bara börja köpa ekologiska råvaror och bara laga mat från grunden.    
   Om du vill ha pizza, köper du helt enkelt råvarorna du behöver. För t.ex. degen väljer du rent ekologiskt mjöl. Då behöver du inte lusläsa långa ingredienslistor. Däremot finns det massa skumma saker på pizzakitlådan.. eller på den frysta pizzan.
  
Men, skynda långsamt. Återigen; en sak i taget. Och nej, man förstör inte allt om man äter en gång ute eller köper vanligt tuggummi, men gör man ekomaten till en vana, blir det faktiskt inte svårare än så.

Några länkar jag vill tipsa om som gör matväljandet lite enklare:

Äkta vara - Nej till tillsatser, här finns guider och nyheter om skum och även lite renare mat.
Skogsskafferiet - Ut i skogen och plocka mat! Nässlor är t.ex. toppen!
Bondens egen marknad - Köp mat direkt från.. just det, producenten!
Vad du bör tänka om vegan - Om vad människor behöver äta
Husfadern - Inspiration och matkämpe nummer ett!

Varför ska man då äta ekologiskt? Naturskyddsföreningen har svaren:
8 sätt att döda myter om ekologiskt
5 viktiga varor att byta till eko
 
och återigen denna underbara kortfilm:
 Hur tänker ni om mat? Vad tror du är det bästa för ett enklare och renare liv?
 

23lokakuuta13

Hej alla ni!
Idag tänkte jag att ni skulle kunna läsa det här inlägget. Jonna Jinton inspirerar och peppar mig så himla mycket via sin blogg och just det här inlägget nämner hon rädsla och varför man inte ska låta den styra, vilket jag håller fullt med om. Så, följ era hjärtan, var inte rädd för att fundera och våga ta er ut till det som ni vill uppleva i världen och i livet.
 
Jag lyssnar nu också mycket på det här albumet, särskilt på de tre sista låtarna. Det inspirerar mig så mycket till dans och till att vandra runt ute i naturen. Skulle vilja plugga bort kurserna nu direkt och ge mig mer tid till att vara ute i skogar och vid stränder. Stadsluften och allt brummande lockar mig inte överhuvudtaget just nu.
   Men lite får staden dra i mig, t.ex. igår träffade jag finaste Lina och vi vandrade till Kierrätyskeskus för loppisfyndande. Kändes ändå fint att få vandra på gatorna vid bekanta byggnader bland främlingar.
Väl framme gick vi först på gratishörnan, där jag äntligen hittade den efterlängtade kartboken, så nu blir det att klippa och klistra en del. Efter någon timme där for jag hemåt för att handla mat med pojkvännen min.

Det snöade också lite igår. Såg det inte själv, men fanns en del kvar på backen. Nu går tiden helt vansinnigt fort, vilket känns både skönt och lite skrämmande. Men mest är det nog fint, med rutiner och saker att göra. Försöker att inte låta tankar dränka mig alltför mycket. Det som ska vara kommer att landa till slut.


 

siDE

Jag bara undrar
lite grann
Ifall du tänker sådär på mig
ännu
lite
ibland

Och ibland
undrar jag om
våra stjärnor ännu är
i brand
 
 
      augusti 2012
 

Veronica Maggio - Låtsas som det regnar

Den här låten. Grät första gången jag hörde den. Gråter ännu. Alltså, den. 
Lyssna om ni inte redan har gjort det: 
 
 Det har regnat i dagar
Det regnar och det slutar aldrig
Det regnar genom kragen, står lutad mot en stenstaty
Ser sovande svanar, ser våta fasader
och ödsliga parker där vi gick runt

Om du visste vad det var, varför sa du inget?
Jag tror du visste vad det var, men du sa ju inget
Du bara låtsas som det regnar
Du låtsas som det regnar

Jag ägnade dagar åt det som är ingenting nu
Jag bad dig och förklara
Jag ville ju precis som du
se leriga åkrar, se tomma perronger
och ödsliga parker där vi gick runt.

Om du visste vad det var, varför sa du inget?
Jag tror du visste vad det var, men du sa ju inget
Du bara låtsas som det regnar
Du låtsas som det regnar
Du bara låtsas som det regnar
Du låtsas som det regnar
 

En liten resa till norr

I början av september åkte vi norrut för att hämta en del av mina saker. Efter att Tuomas plockat upp mig efter jobbet började vår resa. Efter någon timme skulle han visa mig något, vilket visade sig vara en helt underbar butik med massa ekologiskt och närodlat. Där fanns bland annat finska vattenmeloner, de var lika stora som en handboll kanske, rätt små alltså! 
Hittade dock ingen choklad utan sojalecitin, men vi unnade oss en getcheddar, inte dumt!
 


Vi stannade vid någon mack och tänkte vi kunde ta en karta för att se ungefär var vi befann oss. Att ABC endast hade sina egna kartor med över sex år på nacken tyckte vi var lite småroligt.

 
 
 
Efter några timmars resa började det bli mörkt och flera bilister hade blinkat åt oss. Så vi stannade vid en mack och kollade lamporna, det visade sig att helljusen var trasiga, tur att vi kunde köpa nya och att Tuomas lyckades byta ut dem. Annars hade vi nog behövt övernatta där på parkeringen långt ifrån kvällens mållinje.
  Polisen stannade oss också senare, frågade var vi kom ifrån: Helsingfors och vart vi var påväg: Nå, Sverige. Haha, sen fick vi köra vidare.

Några timmar från Uleåborg fanns den tråkigaste och rakaste vägen någonsin, långtradarna syntes på flera kilometers avstånd.
   Sömnen började vagga oss så vi bestämde oss för att finna en plats att sova. Vi kom till en liten kyrka och dess kyrkogård, men det var lite väl läskigt för att vi ens skulle stanna där. Vi körde istället bakom en vägkant och sov några få timmar i bilen.

 
 

Vid åtta-nio var vi framme i Haparanda.
 


Vi handlade frukost. För mig blev det ekologisk norrskensfil, såklart. I Finland finns banne mig ingen annan fil än viili (som jag förvisso äter, men den är slemmig).

 
Och så fortsatte vår resa, nu genom norrlandskusten och vi passerade fina städer som Luleå och Skellefteå. Nästan framme hemma i Örnboet ville jag stanna på Salusand. Tyckte Tuomas behövde rensa huvudet från alla mil bilväg innan vi landade hemma hos min familj.

Det började med att han missbedömde vågorna:

 
Efter det gick vi båda barfota. Underbara indiansommar.
 


Jag samlade på mig lite pysselmaterial också.

 

Sen for vi hem till mamma och systrarna där vi bjöds på kållåda och blåbärspaj!
 
 

Dagen efter packade vi bilen full och tog färjan från Umeå till Vasa, därefter blev det fler timmar i bilen och så var vi hemma i Helsingfors igen.
 

Onsdagslista

- Kokoschips
- Hacka kastanjer
- Vara svag. 
- Springa i gryningen
- Slänga mynt i ett gigantiskt glas 
- Få ögonkontakt med en ekorre
- Folk som frågar om de kan låna ens telefon
- Ställa i ordning
- Höra han läsa. 
- Ovispad grädde 
- Den här listans överraskningslåt: 

Lite från september - del två

Nu kommer fler bilder från september.

Sydde ihop ordning ett band för stegräknaren.

 

Bakpotatis med massa tillbehör. Allt eko eller från pojkvännens egen odling. Ihi.Vi var till Vinterträdgården. Jag kände ett harmoniskt lugn i kroppen flera dagar efteråt. Visar fler bilder därifrån senare.
 


Målade ram till en fin målning som syster gjort till mig.

 

Norrlandslängtan

Har verkligen hjärtat på två ställen. Nu när jag bor här längtar jag så efter underbara och vackra norra delen av Sverige. Därför bjuder jag nu på en norrlandslista!

- Bästa norrlandsreklamen
- En fantastisk historia
- En bok jag vill läsa snarast möjligast.
- En spotifylista
- En favoritbok
- Norrländsk ordlista
- En board
 
 

Snart är man hemma med vår härliga pudel Alma igen, åhå så fint.

Veronica Maggio - Inga kläder

 
Jag vet hur du ser ut i inga kläder
Kan det va därför du blev obekväm när
Visst du kan klippa dig skaffa en annan tjej
Men när du strippar och klär av dig är det samma grej
Samma grej
Men när du strippar och klär av dig är det samma grej

Jag glömmer aldrig dina hemligheter
Det du är räddast för fast ingen vet det
Visst du kan rycka på axlarna spela ball
Och fast du tycker du lyckas vet jag i alla fall
Och du försöker hålla masken
Så du kan sväva över marken

Visst du kan skratta och låtsas som ingenting
Men jag vet allt om dig för du har varit min
Du är nån annan nu i och för sig
Men när du strippar och klär av dig är det samma grej
Men när du strippar och klär av dig är det samma grej

Vi stod i fönstret bara du och jag
Jag viska det jag vet att du vill ha
Du vill att alla ska se så jag håller kvar
Men när jag bad dig att vänta så var du redan klar
Och du försöker hålla masken
Så du kan sväva över marken

Visst du kan skratta och låtsas som ingenting
Men jag vet allt om dig för du har varit min
Du är nån annan nu i och för sig
Men när du strippar och klär av dig är det samma grej
Samma grej
Men när du strippar och klär av dig är det samma grej
Jag vet allt om dig
Visst du kan skratta och låtsas som ingenting
Men jag vet allt om dig för du har varit min
Du är nån annan nu i och för sig
Men när du strippar och klär av dig är det samma grej
Ja, när du strippar och klär av dig är det samma grej
Jag vet allt om dig
Ja, när du strippar och klär av dig är det samma grej
Ja, när du strippar och klär av dig är det samma grej

Jag vet allt om dig
Jag vet allt om dig
Ja, jag vet allt om dig
Jag vet allt om dig
Jag vet allt om dig
Ja, jag vet allt om dig
Jag vet allt om dig
Jag vet allt om dig
Ja, jag vet allt om dig

Fredagslista

- Trassligt hår
- Sakna något man inte längre minns
- Räkna ner till Norrlandsresa
- Tömma flyttlådor
- Börja på 833
- Mintchokladsgröt
- När pojkvännen kommer hem, säger: titta vad jag hittade åt dig och tar fram två kastanjer. Min man <3
- Söka kurser till våren
- Den här listans överraskningslåt:
 
 

Lite från september

Årets första höstmånad blev det inte många bilder tagna. Men här kommer några.

Hittade en supergammal chokladbit i regnjackan.
 


Käkade ekofruktsallad med ovispad ekogrädde. Bästa.Såg Darin!Gjorde i ordning ett smyckesträd av en ljusstake.

 
 
Och här har ni grötkakorna!

 
 
 

09lokakuuta13

Hej alla ni fina!
Igår var det en mindre bra dag, var hemskt orolig över lite allt möjligt under kvällen. Tur man bor med en så himla fin och bra människa som finns där för en i alla lägen.

Nå, idag gick det desto bättre, hittade pappret jag behövde inför blodprovet, gick runt på Stoa (biblioteket och galleriet), köpte ekologisk finsk honung (banne mig inte det lättaste att hitta) och for sen till jobbet efter gröt med pepparmint (torkad från mammas altan <3) och ekokakao.

 
 
Det var en rätt så regnig dag, men vi var ändå ute hela tiden vilket var himla skönt!
Finns sällan så frisk och härlig luft som när det precis har regnat.

Idag har jag min Öviks t-shirt, längtar grymt mycket till norrland nu må jag säga, men snart är vi där igen!Nu ska jag översätta de sista orden inför min finskalektion, kram på er!
/Ida

I slutet av augusti


Ekologisk middag, färsk tortellini, skinka utan natriumnitrit och andra läskiga tillsatsämnen, tomater och ost.
 
 
Sista augusti var det Siivouspäivä, vilket innebär att hela stan tömmer förråden och ställer sig på gator och slår sig ner i parker för att sälja bort det gamla. En gigantisk loppis över hela staden helt enkelt. Vi kikade på några rappare och lite sånt här också.

Äntligen en fungerande kamera

Var av en slump till en gigantiskt stor elektronikbutik och hittade en ny kamera, för under halva priset. Jag handlar aldrig annat än mat (och möjligtvis ekologiska grejjer) från vanliga affärer längre, men nu gjorde jag ett undantag, eftersom en kamera ändå känns som något jag vill köpa nytt. Självklart kan man köpa begagnat också.
Får hoppas att den håller länge eftersom min gamla höll himla bra (jag fick den av pappa min när jag var 19, så den har klarat sig två och ett halvt år). 
Ironin sen när vi kommer hem och min gamla ännu tycks fungera.. "objektivet" har fastnat emellanåt och därför inte fungerat och nu gick det alltså ut som vanligt igen, haha.
Men nå, kan ändå inte lita på den gamla då den funkat ett tag och sedan igen fastnat..
 
Så, nu blir det äntligen att samla vardagsminnen igen! :D
 
 
  

Within Temptation - Paradise (what about us)

 
There's no sense, the fire burns
When wisdom fails it changes all
The wheel embodies all that keeps on turning

Blood red skies, I feel so cold
No innocence, we play our role
The wheel embodies all where are we going

All in all you'd expect the wise to be wiser
Fallen from grace
All and all I guess
We should have known better, 'cause...

What about us?
Isn't it enough,
No we're not in Paradise

This is who we are
This is what we got
No, this is not our Paradise

But it's all we want,
And all that we're fighting for
Though it's not paradise

You and us, or I and them
There comes a time to take a stand
The wheel is watching all, it keeps on burning

The venom works, it's like a curse
A Trojan horse, when will we learn?
The wheel embodies all, that keeṗs returning

Ett enklare och renare liv - Inspiration och pepp

Tänkte jag skulle skriva mer framöver om hur jag ser på livet, det här samhället och kanske lite om hur jag lever för att ha det lite enklare och lite renare (det vill säga med mindre gifter och syntetiskt skit). Först tänkte jag länka till min mejlvän Helenas inlägg: Drömmen om ett enkelt liv.
För att hon har skrivit och sammanfattat det så himla bra!  Sådär tror jag också att man kan leva, konsumera mindre -> jobba mindre -> enklare och lyckligare. Så, läs inlägget!
 
En annan som inspirerar mig till ett enklare liv är Jonna Jinton som lämnade stadslivet för naturen i norrland. Hon ger mig också supermycket hemlängtan emellanåt med hennes magiskt vackra bilder. Ta en titt!
 
En tredje bloggare som inspirerar mig är Husfadern, som slutade handla från affärer och började köpa all mat direkt från dem som tillverkat den. Så. himla. inspirerande!
 
De här bland många andra exempel visar att det är fullt möjligt att leva enklare och renare utan stressamhällets ideal. Vad har ni för tankar om detta?

09.22

Tårna mot det kalla plastgolvet
09.18
Tänderna som möts
Gapar stort
för att försöka slappna av
09.19
Harintetidharintetid
Den rymmer
på grund av
uppmärksamhetshets
09.20
sociala medier
09.21
där vi alla är som ensammast
och där du aldrig någonsin
kommer att skriva
om mig igen
 

Sveaborg

I slutet av augusti åkte vi till Sveaborg och jag var för första gången på Vargön och Gustavssvärd, vilka är de "rätta" öarna med massa murar och kanoner. Det var väl på tiden, har alltså förut inte alls sett alla gångar och inte heller gått på de gräsklädda stenmurarna. 

Sveaborg är alltså en sjöfästning, som började byggas under 1700-talet när Finland var en del av Sverige och var då en bas för flottan. När Finland blev en del av Ryssland istället så hade de öarna som bas och tog dit kanoner. Det finns 8 öar med sammanlagt 6 km murar. Mer finns det att läsa här!
 
 
 
 
 

RSS 2.0