Söndagsfrisyr?

Har ju mina andra bloggar, varav den ena där jag ska lyfta fram nopoostyling. Den får stå mycket ouppdaterad nu, eftersom jag helt ärligt inte är så intresserad av varken frisyrer eller smink. Nu när jag dessutom bara går hemma för det mesta så blir det ännu mindre lust för det.
  Här behöver jag ännu mindre bry mig om hur jag ser ut, inte för att jag behöver bry mig mer när jag går ut genom dörren. Men det är lite roligare att fixa håret eller sminka sig när man faktiskt ska träffa människor. Fast hm, nu blir jag lite delad här. Jag känner mig ändå som bekvämast bland folk när jag faktiskt är osminkad. 
  Nå, men jag vill ändå fortsätta med de andra bloggarna eftersom jag tycker det är viktigt att lyfta fram att många produkter, knep och verktyg kan man själv göra eller använda sig av utan en drös syntetiska kemikalier. 


Från Luleå.

För två helger sen var jag i Luleå och umgicks med fint folk. Om Minus30 och norrsken har ni redan läst, men jag tänkte nu visa er tre bilder som hörde till det jag annars hittade på. 

Volontärarbetade med att hjälpa konstnären Stina Engman, sånt här häftigt sysslar hon med: 


Kan säga att det (som vanligt när det gäller konst och kultur överhuvudtaget;) tog många fler timmar att få ihop än vad som syns. 

Gick även och kikade på en del verk som fanns i konsthallen på Kulturens hus. Lars A Perssons akvareller tyckte jag mycket om.  Och såhär fin var himlen en kväll från kollektivet jag fick sova och vara hos. 
Close home - 1


1 - Vad media berättar för oss

Oh, hörrni. Jag kikade på Darins nya video, har följt honom sen jag var 12 år och tycker att han har en sjukt nice röst, hur som helst. Jag tycker att videon är fullständigt gräslig. Varför?
- Den visar ett typiskt festtillfälle (supasupasupa (som att ungdomar inte dricker tillräckligt.. man ska bara få i sig ännu mer, för annars äre ju fan ingen fest!)
- I slutet är det två killar som slåss och en tjej som fotar det hela (WOW HÄFTIGA MÄN SOM SLÅR NER VARANDRA!!! DET SKA UPPMUNTRAS!!).
- Tjejen som Darin vill vara med filmas uppifrån (naj hörru tjejen, du är bara värd att se ner på) medans Darin filmas nerifrån (makt!!) och även på samma höjd. 
- Darin sitter fullt påklädd när en tjej tar ett skumbad (?!) Även här filmas hon uppifrån. 

Ja, den är sjukt sexistisk. Detta är dock vardagsmat i media.
  Nå, iaf så tänkte jag att fan det här är förjävligt. Hur såg hans första video ut? Så, jag klickade fram Money for nothing
Inte fullt lika fylld, men ändå finns det en intressant händelse i videon. Att Darin följer efter en tjej i en gränd. 
Tänk på den lite, han följer efter en tjej i en mörk gränd. Och hon tittar sig bakom axeln lite men blickar sedan framåt. Darin kommer sedan fram till henne, går runt och visar henne hur cool han är.
   Det här tycker jag är en av de obehagligaste fenomenen i media idag. Hur man uppmuntrar att okända män ska ta kontakt med kvinnor i mörka parker, gränder och andra vägar, som att det faktiskt är något tjejer vill och tänder på. (Okej, tror inte särskilt många skulle vara rädd för hoppande och dansande sjuttonåriga Darin med tandställning, men ni förstår poängen) 

Jag undrar vad de berättat för honom under inspelningarna, särskilt under money for nothing. Kanske något i stil med: a, men du kan ju dansa där i den mörka gränden. När tjejen du spanat in kommer du följa efter och så ska du ha en såndär jädra sugande blick, aa, dansa lite för henne sen när du går förbi liksom!
 Vad tror ni? 

Det är inte bara Darins videor som har skeva ideal, utan de allra flesta som rullar på tvn och på youtube. Det är dags att öppna upp ögonen kära läsare och säga emot!  För vi är faktiskt en del av det här och vi kan ändra på det. 

Minus30

Nå, jag var ju uppe i norrbotten förra helgen. Var himla fint det! Jobbade som volontär i Upplevelsegruppen och fick då komma in gratis på festivalen vilket var himla prima. Nå, första bandet ut var Glesbygd'n, de som jag sett mest framemot, men hann bara med några låtar då jag var lite seg med att ordna middag i tid. Var himla härligt ändå med skönt gung och barfotafötter. Lite sommarlängtan jo. Tjufiirsju <3

 
Sedan beslöt jag mig som för att hinna se alla artister och band som skulle spela under kvällen, vilket inte skulle vara något problem. Så, då blev det några minuter på Yohio. Tjejerna skrek, lät nästan overkligt, var längesen jag hörde något liknande. 


Sen var det ett band som hade nyss bytt namn, så jag minns inte vad de heter nu, men innan kallade de sig The Rubberband. Till det var det också Exiled Dance Crew som bjöd på lite breakdance, inte pjåkigt! 
 

Efter det gick jag runt en sväng. Kikade lite på när det målades och monsterdansades innan det blev dags för nästa: Sibille Attar. Who så himla nice! Julian! I want to be a dancer! tyckte jag mycket om. 


Sedan var det dags för mer sommarlängtan men även för vinterviskningar: Urban Cone. 


Efter det blev det att svänga in till Stora scenen för Michaela Stridbeck och senare Loreen. Whau, Loreen har verkligen ett alldeles unikt uttryck. De allra flesta sjöng med i Euphoria och jag tycker lite ännu mer att vi borde byta nationalsång. 


Efter det gick jag förbi restaurangscenen där Felet spelade, därefter kikade jag lite på Lorentz & Sakarias. Babybabybaby och tonåringar som sjöng med i publiken. Min syrra borde varit med. Senare under natten gick de runt med en påse gifflar, Sara ville desperat att jag skulle springa efter och fråga om autografer. Nah, haha. 


Alina Devercerski var näst på tur. Tusan vilket ös det blev! 


Gick sedan in för att se Moneybrother litegrann. Blev lite dans och en massa léenden. Var en hel del dans vid Slagsmålklubben också. Jag kom in precis under Stora E, åh. Kvällen avslutades med kärt återseende av underbara Familjen! Japp, han slänger fortfarande runt micken och jag var lite mindre rädd för att få den i huvudet. 


Så, har ni inget att göra såhär på vintern, eller någon annan årstid. Jobba som volontär på en festival i en stad där du knappt känner någon och ha förjädra kul! Dagens tips. 

Ha en fin vecka!
/Ida

Norrsken

Jag har bara sett norrsken några få gånger och det är ju ändå lite konstigt eftersom jag vuxit upp och bor numera ändå i norra delen av landet. Kanske det kan ha att göra med att jag bott på sätt och vis i stan med ständigt lysande lampor som låtit en glömma bort det där lite finare naturen emellanåt. Nå, när jag var i Luleå förra helgen fick jag se i alla fall. Det for hiskeligt snabbt.


You will never be merely pretty

Ska du se något idag, se det här. 

 
 
 

Var påväg norrut

 

Ta vara på morgonen!


Skrivstress

En kväll då jag tänkte att nu ska jag skriva en science fiction-novell drack jag rooiboste och åt en kladdkakemuffin. Gick sådär med skrivandet, men nå, jag försökte och det är väl det som räknas lite här i livet.    Det är skönt att inte stressa fram saker.
     Nu har jag inga strikta scheman alls och kanske jag skulle behöva lite mer sådant för att putta på mig själv. Samtidigt som jag egentligen inte vill tvinga fram något, utan låta det vara om det inte funkar eller få ner meningarna på skärmarna när det känns bra. Men jag vill ju ändå känna att jag blir klar med något nån gång och inte låter det bara dö och ligga kvar på hårddisken halvfärdigt. 
Hm.. Har ni känt skrivpress och stress nån gång? 


sittilina


1 - Det genomskinliga guldet

Nu renoverar hyresvärden lägenheten intill oss och då och då har vattnet stängts av. Vilket fått mig att tänka på att hm, hur mycket vatten klarar man sig på egentligen (utan att få det att stå för länge i rören förstås)? För en hel del är ju bara rent slöseri.
Så, jag tänkte vi skulle testa! Och att i första hand se var man kan spara in vatten. 

Så, en kort lista på vad jag och min pojkvän använder vatten till. Och på lösningar strax efter, sedan tar vi upp utmaningen! 
- Mat och dryck: 
Frukost: 1 liter. (gröt, smoothies och som dryck) 
Lunch: Varierar 0,5 liter -> 3 liter
Middag: -II-
Övriga mål: Varierar 0 -> 2 liter 
Disk: Varierar: Några liter varannan dag kanske. 

Spartips för mat och dryck: 
Okej, äta och dricka bör man. Men man kan spara en hel del vatten på disken. Man kan köpa en ny strålsamlare till kranen i köket. Den sparar en del vatten. Finns sådana som förminskar förbrukningen med 40%. 
 Sen är min största brist att jag diskar en sak i taget utan att ta allt samtidigt. Jag diskar ofta i rinnande vatten istället för att hälla upp i diskhon, vilket är ett typiskt exempel onödig idioti och som jag nu ska sluta med. Så, diska i diskhon och ha en sköljbalja. Har ni diskmaskin, fyll den! 

- Dusch, toa och handfat: 
  Dusch: Sven duschar varje dag och för mig varierar det. Enligt den här källan, förbrukas 60 liter vatten för en dusch på ynka fem minuter. Vilket blir hemskt mycket vatten! 
  Toa: När det gäller nya toaletter med två knappar går en spolning för tvåan på fyra liter vatten. Den lilla knappen går på två liter. Och så spolar man kanske 10 ggr per dag. Blir en hel del rent vatten som spolar alltså. 
  Handfat: Nå, man tvättar ju händerna. Vilket enligt den här källan blir några liter det också. Sen borstar man ju tänderna, så för dem som låter kranen vara på under tiden man borstar tänderna rinner det iväg en hel del genomskinligt guld helt utan anledning.

Spartips för dusch, toa och handfat: 
  Dusch: Duscha kortare tid. Man kan ju ställa tid om man vill. Stäng av duschen när du tvålar in dig osv (nu lite nopoo: kom ihåg att svett och en del annan skit är vattenlösligt). Byt till ett snålare duschmunstycke om du inte redan har det! 
  Toa: Spola inte i onödan. Om du slänger ett litet papper efter att du snytit dig t.ex, varför skulle du behöva spola då? Det är bara slöseri. Man behöver inte heller spola varenda gång man kissat. Jag som är ensam hemma på dagarna låter det vara då och då. Är ni en stor familj som alla springer på toa på morgonen, behöver ni inte spola varenda gång heller om alla bara kissat. Gör det som funkar helt enkelt!
  Har ni en gammal toalett kan den sluka hela tio liter när den spolar. Byt om möjligt! 
Handfat: Låt inte vattnet rinna i onödan. Och för er som borstar tänderna med rinnande kran, SLUTA GENAST. 
 
- Tvätt: 
Vi tvättar några maskiner varannan vecka. Och det går åt en hel del vatten för att tvätta våra kläder. Jag ska nog ta upp ett helt eget kapitel för det senare. Men när det gäller vattenförbrukningen så kan vi kort förkorta spartipset såhär: Tvätta bara fulla maskiner och tvätta inte i onödan. En hel del kläder behöver faktiskt bara vädras. 

- Övrigt: 
Det vatten man får över kan man använda till annat än att bara hälla ut det igen när man är klar med badet eller disken. Jag brukar t.ex efter att jag har diskat klart skölja alla förpackningar som ska till återvinningen i diskvattnet. Lush (vilket jag tycker dock har lite mycket dubbelmoral..) har en del tips på vad man kan göra med vattnet: som att spola toaletten med det. Klicka på länken för fler tips! 


Utmaningen

Den här första utmaningen går helt enkelt ut på att vi ska försöka snåla lite med vattnet men framförallt bara börja att se var vi faktiskt helt i onödan slösar med vatten. Vi börjar idag och fortsätter och fortsätter för nya och miljövänligare rutiner!

Kommentera gärna om ni har några fler tips eller kommer fram till något under utmaningen. 
 
Nu kör vi! 

Left1


För miljön.

Vi i västvärlden är otroligt bortskämda. Så bortskämda att vi slänger fullt ätbar mat, duschar en timme i sträck, slänger plast där vi egentligen bara ska slänga matrester, skämmer bort oss med schampolödder och badskum och öser våra hem i kemikalier för att få känna att det är "rent". Vi är "lata" och inser inte var all vår skit hamnar i slutändan.
Vilket jag tycker är helt idiotiskt. Jag är inte heller perfekt, men alla kan vi göra något, eller hur? 

Så, nu börjar vi med en miljöutmaning eller tre varje månad. Vilket innebär att helt enkelt lära sig att göra så gott man kan för miljön och att själv inse hur mycket energi och pengar man slösar, helt i onödan. 

Imorgon, på earth hour dagen kommer första utmaningen: Det genomskinliga guldet. 

Och hörrni, visst släcker ni då också? 


Ta hand om varandra och om miljön! 
/Ida 

Är du opepp:


Left

Jag bor i ett rätt gammalt hus och detaljer som till exempel den här brevlådan finns ännu kvar. Kolla handstilen, visst är den tjusig! Här blir man inspirerad var dag må jag säga. 

 

Stansa är så sjukt kul!

Fy vad roligt det är att stansa! Har gjort några armband nu och övning ger färdighet. Den på den stora bilden nedanför tappade Sven på krogen dock. Var ändå inte superjämnt så gjorde ju inte så mycket, haha.
Tycker det är mycket lättare att få till bokstäverna på mjuka material jämfört med metall. Men ska minsann öva mer! 

Knappar

Som pysselnörd kan man antingen samla på sig material eller köpa när man behöver. Jag är lite av en blandning. Något jag alltid håller utkik efter är fina knappar och sådana köper jag bara på Second hand eller loppis. Tänkte nu visa några i min lilla samling. 
 

Här är en av mina favoriter, i metall. Älskar att den är så detaljerad. 
 


Även den här är i metall, har inte gått många veckor sedan jag fann den.Här har ni några andra. Självklart har jag en Ö-vik, några klassiska och en hel del ankare (finns ALLTID). Den röda köpte jag i Salo i Finland. De hade påsar med tre knappar i varje, just den här var filmhustruns ;) 


Jag undviker ju plast så gott det bara går. Men man ska ju ha kul i livet också och de här blå kunde jag bara inte låta bli. Får mig att tänka på bakelser och mysiga tunna koftor. Knappen längst nere i det vänstra hörnet hörde också till filmfrunspåsen. 


Världens finaste svarta får.

Åh, vår Alma är så himla mysig! Här ligger hon på Saras säng, när ägaren själv var på äventyr i storstan. Fynd från förra helgen

Second hand i Gullänget gör en aldrig besviken. Jag och Sven var på jakt efter en jeansväst till honom, fann en sådan för 30 kr. Sen köpte jag en jeansjacka till mig för 40 kr, en mörk glasburk för en guldpeng och clipsörhängen för 3 kr! Inte dumt alls. 
Läsalukea

Just nu läser jag Tove Janssons Den ärliga bedragaren och även fortfarande Muumipeikko ja pyrstötähti. Älskar hennes språk och hur hon får in roliga, tankefyllda och samtidigt på ett sätt lättsamma betydelser. Åh, bara för bra! 

Suomeksi: Luen nyt Tove Janssonen kirjat Den ärliga bedragaren ja vieläkin luen Muumipeikko ja pyrstötähti. Rakastan hänen kirjoitamisen ja hän saa aina kivoja ja ihanat merkitykset joka sivua. Ihana! 


Från förra året

Jag skriver inte längre. Här visserligen. Men för några år sedan skrev jag i anteckningsböcker nätterna igenom, hemma, på skolan, vid hamnen. Jag skrev.  
Har försökt väcka det till liv, vilket jag gör på en annan blogg en del, känns som att det kanske går åt rätt håll. Jag saknar mitt skrivande jag. Men nå, nog om längtan dit, nu ska jag bjuda på några citat från förra året. Jag fick nämligen en så himla fin bok av världens bästa Julia innan jag flyttade till Finland och i den har jag skrivit. (Förresten förstod jag inte alls hur hon kunde välja exakt den som jag kikat på, hon måste känna mig ganska väl) Den fick bli min lilla dagbok, på sätt och vis. Så, några citat från den: 

"Jag tror på maj månad men hur ska jag våga tro på resten av livet?" 

"Jag vill bara säga att jag i stunden vilar i gråhet och i blå glimtar av hav (..)" 
 
"Jag var lite som femton år igen" 
 
"Men man vet ju aldrig vad som händer. Vad fan vill jag göra med mitt liv?" 
 
"Christer sa att Stockholm luktar rök. Jag ska tänka på det på lördag." 

"Jag är helt värdelös på att lägga mig i tid."
 
"Han ringde idag. Jag tror jag dör lite varje gång han gör det" 
 
"Jag vill inte ha en pegas, utan en teleportör" 

Avokado - krämigt och bra!

Okej, avokado är så himla gott i gröna smoothies. Förra veckan åt jag en varje dag, vilket är toppen på många sätt. Avokado har massa bra fetter och annat prima.
   Så, ni som är vana avokadoätare (och ni som inte är, BÖRJA) har ni torra händer kan ni ta lite av resterna som finns i skalet, på kärnan och på skeden och smörja in händerna noga med det! Japp, ni läste rätt. Jag provade och tjo så lena händer jag fick. Sen kan man ju skölja bort det värsta om man känner för det :) 
 
 
  

Måndagsfint

Niotillfem brukar göra himla härliga inlägg som gör vardagen lite extra mysig. Nu tänkte jag dela med mig av mina tips för lite gråare dagar (måndagar är ju antingen: yeyy äntligen en ny chans till bättreochmerpeppliv-initiativ! eller helvetedömåndagigenjobbskolaåannatSKIT. Nå, jag må väl säga att det blir vad man gör det till för det mesta, men nåå, kanske de här små tipsen kan ljusa upp er dag lite extra oavsett vad ni känner för den)   
 
För något år sen eller två tipsade jag om My milk toof. Tänkte det är dags för ännu en gång. Så klicka här för den sötaste bloggen som finns om ett par mjölktänder! 

Sen är det ju inte dumt med prima och näringsproppad veggomat. Lilla matdériven har sin blogg fylld med härliga recept. 
 
Pinterest - DIY. Whao, okej, jag har blivit en liten Pinterestnörd. Det är verkligen en inspirationsbomb! (Man får dock se upp så att inte alltför många timmar flyger iväg)  Här är min användare om ni är nyfikna på vad jag lagt upp på min anslagstavla. Berätta gärna era, vore kul å se! :)

Sen måste jag tipsa om tre grymma bloggar: Monkinodraw (så jädra bra!!!), Cosette Munch (Lookbooktjej som jag nyligen upptäckt har en sjukt nice blogg å!) och Galapril (har de finaste dreadsen jag sett och har en del finurliga tips: The whiter the bread, the sooner you’ll be dead) 
 
Så, mot en ny inspirerande och härlig vecka kära läsare! 

Tredje gången.


Hoppas det blir en skidtur till innan våren anländer. 

society04

Please love, take me with you. 

 

Viisi. Kolmekymmentä.

Nu blir det en lista. Den här fann jag härifrån

Fem saker som..

Upprör dig
- Kemikaliekonsumtionen. Det ger mig kalla kårar. 
- När människor står för sina egna problem, men inte ser det. 
- Rikare rika och fattigare fattiga.
- Arbetsstressen. Hur många som helst som mår dåligt över skiten. Förstår inte, om alla skulle jobba en dag mindre? Skulle ge fler jobb och även mindre ångest och stressfyllda människor.
- Att tiden går så fort. Men det är väl bra också, på sätt och vis.  

Såhär såg jag ut på Halloween. Håret sprejjat med hemmagjord sockerhårsprej. Det var som sockervadd. Gör dig glad
- Kluriga och fina ord på finska. 
- Att få sy på min Husqvarna. 
- Stansa. 
- Bilder på trädkojjor/hus.
- Läsa muminboken som jag fått låna. Tove var inte annat fantastisk. 

 

Du älskar
- Stränder. 
- Skogar. 
- Alla som bor i hjärtat. 
- Dans. 
- Frihet. 


 
Du inte kan sluta lyssna på
Bob Dylan – Beyond Here Lies Nothin' : Så jädra:
låtossfanstickahärifrånochaldrigkommatillbaka
the Glass Child – Stay : Hon sätter då orden på rätt ställen. 
Olavi Uusivirta – Jenni : Aurinko, aurinkoBlablabla, ja lyssna själva
Pariisin Kevät – Kesäyö : Sommarnatt, för bättre tider. 
Ben Gold – Fall With Me - Radio Edit : The night is ours. 

 
 
Du gjort idag
- Slängt ihop två smoothies. 
- Njutit av solen
- Övat på: Sinulla on.. Minulla on. Meillä ei ole aikaa, ei koskaan. 
- Bakat pizza. Brände nästan den andra. 
- Dansat i mitt vardagsrum. 

 
Händer i helgen
- Paradisets spa.. tror jag! 
- Plugg. 
- Pyssel. 
- Presenter och födelsedagsfirande
- Pussar
 
 

Vårvinter

Samma visa varje år, plusgrader dyker upp och försvinner lika snabbt. Men fint är det, lite hopp om våren. Här i norrland går det aningen segt för våren. Maj, då är det vår. Mars och april? Nah, vårvinter, slask och blöta skor. Allt har ju sin plats. Såhär soligt var det häromveckan. Och nu en bild från torget. Tycker detaljerna är fina. När jag var liten trodde jag den där byggnaden var stadens slott. Ha en fin helg hörrni! 
/Ida

society03


Pastarullar och linser

Jag är väl egentligen inget fan av pasta (käka mjöl liksom..) men äter det ändå då och då. Såhär såg det ut häromveckan när vi fick i ordning pastarullar (med spenat, trattkantareller, fetaost och vanlig ost ovanpå) med röda linser till. Sååå himla gott. Man skulle behöva något mer såsaktigt med linserna, men vi hade slut på krossade tomater.. Nåja, såhär såg det ut i alla fall:
 
 
Och naj, man blir väl inte mätt på en, men faktiskt på två är jag rätt nöjd.
Receptet fann jag i min vegetariska kokbok, men det är inte så krångligt att göra. Improvisation kan nog funka fint! 

Ha det fint! 
/Ida

society02


mysvovven

Alma är vårt svarta lilla får (eller ja, dvärgpudel) och är så himla gosig. Hon tycker inte om att vara med på bild, men ibland ser ni: 
 

Ha en fin vecka! :D

society01

 

När man ramlar

Det sämsta med vintern är nog halkan. Jag hatar att ramla och jag gör det minst en gång varje år. Senast det hände såg jag det här precis när jag kommit på fötter igen:

 
Lite uppmuntrande var det nog allt. 
 

01Maaliskuuta13

Har en hosta som hängt med i någon månad. Eftersom jag äter relativt bra tror jag det är bristen av sömn som ställer till det. Måste nog lägga mig i tid nu, annars får jag nog gå till doktorn och kolla upp det, kan ju vara nån bakterie som elakar sig.
 
Nåja, nu har jag Alma här, som fast beslutet låter sitt huvud vila mot min arm när jag skriver. Det är ganska underhållande, för så fort jag flyttar armen lite följer huvudet med. Trött liten vovve. 
 
Det bästa här hemma är bergen, om ni inte visste det. Älskar hur deras olika höjder möts på olika nivåer. Ja, så en liten solnedgångsbild får ni se nu. 
 


Att stansa är superkul! Men svårt att få till rätt på metall som är vinklad.. Nåja, tur man alltid kan hitta på nåt av det hela ändå. Tredje bilden ska sis få som nyckelring, råkade bli hennes intialer. Sista bilden blev ett armband. För stort för mig, men perfekt till Sven. Hatar egentligen sådana här frågor, men är det någon av er som provat?  
 
Hoppas ni får en fin och rolig helg! 
Är ju ändå lönehelg, så kan tänka mig hur det kommer vara ute på stan ikväll. 
/Ida

132911

Skickade iväg finaste frimärket. 


För att komma ihåg hur man trär tråden. 


Födelsedagsfrukosten. 


RSS 2.0