Helmikuuneljä


Helmikuukolme

 
 
 
 

Litesnedböjdochalltdetdär

Har börjat träna lite varje dag nu (utom helgen för det mesta) och det går så fort att få någorlunda ordning på kroppen. Det är nog som man lärt sig; att det finns kvar i muskelminnet. Bara efter en vecka hade jag blivit mycket starkare (och kanske att mitt: Jagkanintejaggerupp, har fått sig en smäll). Haha, nu är inte bilden nedan något bevis för det, den var mest fin tycker jag (om man inte räknar det böjda benet och den helt skevt vridna kroppen), men annars så. Känns så bra! 
15 minuter om dagen räcker fint för att hålla kroppen i skick. För mig blir det runt en 40min - 60min (inklusive uppvärmning, stretch och fritt dansande)

Här är två listor jag brukar träna till: dansadansa och tränaträna. Haha, fina namn, eller hur? Har ni någon bra träningsmusik? 

Fina vännen Julia visade också yogaklipp på youtube, så nu har jag provat det också, blir nog en del sådant också. Inga problem att träna hemma gratis alltså.  Ha det fint! 
/Ida

The Glass Child

Ibland vaknar man, känner att förkylningen är tillbaka i kroppen, märker att ens finaste armband försvunnit och är lite sådär småtrött och hungrig. Då kan man hitta ett sånt här bra album på Spotify. Himla bra åh! 
 
När man sen läser om henne på hemsidan blir man bara ännu gladare. Ett klart bevis på att man kan skapa det liv man vill leva. Tror jag har hittat en ny favorit till öronen. 
 
 
 

Stansar och lyssnar

Pysslar lite med mina stansar just nu. Det är svinkul! Fast, blir väl inte jättejämnt och tillräckligt tydligt än så länge, får öva mer.
Råkade snubbla över Nuori ja kaunis också. Åh, den är så jädra bra! Refrängen är så stark och wuah! Har inte lyssnat på den på flera månader då skivan ligger i bokhyllan och på datorn spelas det mest Spotify. Låttiteln betyder ung och vacker, resten av låten ska jag nog översätta i veckan. 
Ignorera videon om ni vill, är tydligen från filmen Elokuu. Låten är så himla mycket bättre utan den ;) 

 
 

Aleppo och bloggar!

Hej kära läsare! 
Har ju inte skrivit här att jag har två nopoobloggar; Skönhetsskafferiet och Nopooguiden. Är ni nyfikna så ta er en titt! Nopoofördelar finner ni här, t.ex. Bland annat är det miljövänligare, billigare och hälsosammare!
 
Sen tänkte jag berätta om en prima tvål som är gjord på olivolja och lagerbladsolja i stort, nämligen Aleppo! De här tvålarna görs i Syrien och finns att köpa billigt på orientaliska affärer. Hört att folk hittat för 10 kr styck, så, vill ni ha något för hårtvätt, kroppen och kanske byta ut tandkrämen, så köp en sådan! Perfekt för studentplånboken, eftersom den räcker länge och är därmed ännu billigare i praktiken. Ni som bor i Ö-vik kan kommentera eller höra av er på annat sätt så kan ni få en bit av mig. 

Update: Hm, nu går det en del spekulationer om att det kan finnas kemikalier och palmolja i en del aleppotvålar. Eftersom tvålarna inte har en inci kan man inte heller veta om det råkar gälla den som man själv har. Och naj, jag vet inte vad min innehåller. Menne, då vet man det och köper en som man har koll på nästa gång. Försök kolla upp ingredienslistan på förpackningen tvålarna ligger i, eller be om att få se den. Så, en liten varning! 
 
 
 
 
Hoppas ni har det fint! 
/Ida

Kotona

 

310113


pluggjobbåsånt.

Läser finska på halvtid, blir 75% längre fram på våren. Är en nybörjarkurs, så de flesta orden kan jag redan osv, men grammatiken behöver man gå igenom om och om igen. Men, vår lärare är himla prima och gör det tusen gånger enklare än vad det verkar! Det blir så mycket roligare då.
  Saken är den att jag inte behöver lägga 20 timmar i veckan på det här, så söker också en del jobb under tiden. Pengar är ju som ganska nödvändigt i den här världen. Det här med att starta eget verkar inte heller alltför långt borta, vore ju drömmen. Vi ser vad som händer, men man måste själv söka, skriva och vara på. Man kan inte sitta och rulla tummarna och tro att mirakel ska falla från himlen. Så, nu kör vi! 

 

Suomeksi: Opiskelen nyt Suomea alkeikurssi tämä kevänä ja etsin töitä. Kyllä tarvitse rahaa tässä maailmassa, ja ei voi vain odottaa että töitä voi tulla taivaasta. 

vinterversionen


Talvitähdetjataivas

Myssockar och leggings som sis fixat i ordning. 
 
 

Helmikuukaks

 
  
 

partofaamu

Avokado med pyttelite salt, ekoknäckesticks med kokosolja. 
 
 
Anna gjorde gröt. Jag toppade med solrosfrön och torkade aprikoser. Knäckesticks fick vara med här också.
 

Fika, frukt, teblomma och klipp

I lördags städades lägenheten och det plockades fram frukt och fika. Ida, Harriet, Julia och Svens vän Anton kom på besök. Blev en mysig kväll med hockey (Sven...), provande av teblomma som jag fick, prat och youtubeklipp där de klantar till det rejält. Himla fint! Tack för en fin kväll :) 

Osthyvlar funkar för övrigt prima som tårtspadar. 


Åk till skogen

Så, fyndade pjäxor på Tradera till Sven och då for vi ut och åkte längdskidor! Som jag längtat efter de snötäckta träden och tystnaden. Det var så underbart!
 Vi åkte vid spåren som jag växt upp på, med skolan och familjen. Minnen dök upp: som när den lilla näbbmusen sprang jämsides med oss när vi skidade. Fint.   
 
 

Grodda

Senaste veckorna har jag groddat en del. Det är så lätt, billigt och gott! 
Man behöver: 
En glasburk (med grov öppning), en gummisnodd och en bit av en silduk/myggnät eller annat. 
 
 
 
Och självklart behöver ni bönor och/eller frön att grodda. 
 


Den här gången fick det bli alfalfafrön. Egentligen ska man rensa dem, men jag brukar numera inte göra det. 
Häll frön i burken, ungefär så det täcker botten. 


Skölj dem. Du kan göra det direkt i burken om du vill. 

 

Blötlägg dem sedan i några timmar. 

 


Sedan sköljer du dem igen och låter dem luta i ett diskställ eller liknande för att låta allt vatten rinna ut: 
 
 
I ordning: mungbönor, färdiga alfalfa, nya alfalfa. 

Täck sedan över dem med en handduk eller liknande. Själv har jag en bit av Svens gamla svarta tjocktröja. 
Skölj dem sedan minst två gånger per dag. Alfalfa klarar sig på 2-3 gånger om dagen. Efter 4 dagar är de nog i stort sett klara och du kan äta dem så fort de får svansar! 

Glad groddning! 
/Ida

Partiet, JA! & Promoe som DJ

I fredags åkte jag till Ume för å vara med fina Anna, som dessutom gav mig resan i födelsedagspresent. Fina vänner har man jaa. Nå, väl framme blev det fika. Laktosfri chailatte ja. Heja café Stationen som har 10% studentrabatt! 
 
 
 
Nåja, efter att Anna och Linnea fått tillräckligt med droppar från taket på huvudet och klockan börjat bli rätt mycket promenerade vi vidare mot Scharinska. Himla mysigt ställe det där. Vi dansade oss längst fram efter att ha suttit ner något tag och sen var det en sjukt grym konsert som väntade! Mycket hoppande, dansande och bara ah, grymt! 
 

 
 
 
 
 
Sen blev det dansdansdans. Himla fint! :D 

obs.. du glömde något.


Oredigerad sommar

Åh, sommar, snart är du här igen. Här kommer några oredigerade minnen från förra året efter att jag försökt hitta ett klipp på Alma då hon ylar till brandbilar. Får spela in ett nytt. Nå. 

Vi var på Lomsjön med mina fina systrar, som tagit bilderna. 
 

 

Sen var jag ju runt en del med finaste folket i knutarna av Hesa ja
 
 
  
 

Hämtar du påtår får du fem cent!  

 
Var på Kiasma och såg konst. 

 
Lekte tuff. 
 
 
Nu får det räcka, kan ju ladda upp hur många som helst..
Ikväll ska jag fira pappa och sedan fara till Umeå och vara med fina Anna, åh, himla braaa ju! 
 
Ha det fint!
/Ida

113

Tulpaner, andra ursäkter. 
Att omfamna.
Kramas, mekaniskt. 
Eller. 
Att nå skiktet,
utan.
sågningar. 
 
Annars tror alla. 
Undrar, konstanterar om enheten
möjligtvis,
nystas av ungdomligheter. 
Sådana saker

Musik för timmar - 5

Jag brukar oftast vara inne på Svens användare på Spotify eftersom han har Premium. Men när han loggar in så kan jag som bekant inte fortsätta vara inloggad där, så då brukar jag lyssna igenom mina egna listor på min egen användare. Där har jag så mycket listor att jag blir alldeles yr i huvudet. Men det är fint på många sätt.
    Jag tänkte dela med mig av listorna, en efter en, eller flera efter flera, lite då och då i ett och samma inlägg och det kommer hela tiden att komma upp på bloggen så att ni lätt får ta del av det här lilla organiserandet. 

Vi börjar med en lista som heter Huomenta, vilket betyder god morgon på finska. Den här listan är gjord under slutet av 2010 och början av 2011, jag fyllde 19 under den perioden och gick tredje året på gymnasiet. Behövde helt enkelt lite morgonmyspepp! Så, gomorrn och ta del av dagen fina ni. 
   
Nästa lista heter Allt jag inte velat glömma bort sen hösten -09 och innehåller 364 låtar (för ett dygn alltså). Listan sträcker sig som namnet berättar från 2009 t.om. november 2010. Innehåller en del guldkorn och en del som jag inte riktigt förstår mig på längre, haha, ja ni får ta och lyssna. 
   
Lista nummer tre har låtar som jag tycker passar bra när man åker iväg, eller stannar kvar: Nu drar vi. Eller är lyckliga här. Listan är i stort sett från 2011, sista halvåret på gymnasiet, aldrig har det passat bättre att sticka iväg från tryggheten så mycket som efter den tiden. 
 
 Nummer fyra kommer hit på listan den här dagen då jag inte annat vill än att lägga mig under en filt på en strand och aldrig mer gå upp. När du bara lever. Eller dör. heter den, passar när man är pepp eller som jag är nu, väldigt opepp och listan finns för att skänka lite mer pepp under sådana dödagar. Lagomt sådär när man betalat 680 spänn hos tandvården med sin snäva studentbudget. 
   
Nummer fem på listan får bli en lite: dansfredagskänslorlista! När man bara.. liksom.. eh.. TAGGAR.  heter den och är från tiden då jag var 18 - 19 år, gamla urspelade låtar men det är några som fortfarande får mig att dansa runt i vardagsrummet. 
   
Nummer sex på listan får vara listan jag gjort för låtar som min fina pojkvän visat för mig, eller som påminner mig om vår tid tillsammans. Idag har vi varit med varandra i två år, så, här har ni listan: Kultaseni.
 
 Nu blir det några listor åt gången. Jag tänkte nämligen ta upp det här fenomenet att jag gör en lista per årstid, blir dock oftas: vår, sommar, höst och så börjar det om på vår. Nåja, här har ni alla dem än så länge: sommaren09Hösten 2010 Våren 2011Sommaren 2011, Idas lista ja. Hösten 11 - IdaVåren 12Kesä kaksnollaykskakssyksyykaksnollaykskaksTalviVårkänslor.1.3. Sådärja! 
 
Nummer 8 på listan får bli en av mina finaste listor, såhär på alla hjärtans dag. Songs about you my love, heter den. Hoppas ni har haft en fin dag!

En riktigt fin dag önskar jag er!

Hej fina läsare! 
Hoppas ni får en härlig allahjärtansdag! Krama alla som ni tycker om. Tycker ni inte om nån eller vill lära känna någon bra kan ni skriva till en eller flera här. Det var dagens tips. 
 
 

Bild från när vi var i Umeå sist. 


Ha det fint!
/Ida

Helmikuu

Aloe veran som jag fått av fina Elin för några år sen i födelsedagspresent behövde planteras om. De tre plantorna fick varsitt nytt och näringsrikt hem. Hoppas jag lyckas få dem att överleva. Jorden tog slut, så därför ser det lite naket ut, men nu har de jord så det räcker. 


Här är våra 2013burkar. Till vänster är min för det fina som hänt och till höger är den som vi har för saker vi vill och ska göra. Just nu är vi på lappen: Åk till skogen. Blir så fort vi har fått tag i pjäxor åt mannen min. Herbert porslinskanin är vår lapphållare för oskrivna minnen och planer. 
 


Det snöar ju hela tiden. En dag fick jag skotta mig fram till tvättstugan. 

 

Sen kan man ha sina lillamyleggings och låtsas att det är vår ändå. 


Kämpa på i kylan, snart kommer värmen. 
/Ida

Vihreä, grönt å sånt.

En grön smoothie om dan gör kroppen gla!
 
Ett recept på vad jag brukar slänga ihop: 
En halv röd grapefrukt
1 banan (välj eko!)
Några bitar fryst grönkål
1 tsk kokosolja (EJ kokosfett i silverförpackning)
Nån dl vatten.

Häll vattnet, grönkålen och kokosoljan i mixern. Kör på full effekt. Pressa ut saften ur grapefrukten, skär ut frukbitarna, dela bananen och häll i allt. Kör igen. Klart! 

Är du osäker på om du tycker om det, så börja försiktigt och häll i annat som kanske passar dig bättre i smaken. Gillar du inte grape, byt ut det mot något annat. Finns supermycket recept! 

Ha det fint!
/Ida

kaksikymmentäyksi

Fyller 21 idag, på eftermiddagen sådär. Har redan fått presentkort på spa av pojken, så dit ska vi snartsnart. Ni förstår inte hur fint det ska få bli att få basta och bara ta det lugnt. Så himla bra!
   När han for till jobbet somnade jag om och vaknade när någon plingade på dörren. Tänkte att nu ska någon otrevlig typ störa, så öppnade inte. Mamma ringde och sa att det var hon och Alma. Andades ut  och vred upp låset och där stod de snöiga och glada. Fick lite lyxgodis och vårt svarta får var lite rädd för att hon skulle lämnas här. Åt  blåbärspaj till frukost och tränade till Chisu. Himla fin födelsedagsmorgon. 

Nu ska jag köpa ingredienser till fikat och kika lite på second hand. 

Kram på er och ha en fin vecka! 
//Ida
 

Sokeria.

När min vän skulle åka till andra sidan jorden sågs vi för en fika. Han unnade sig en napoleonbakelse och jag körde på studentversionen: småkakor sex kr styck.  
 

Möt skiten, en lösning.

Jag är ledsen och ännu mer förbannad över näthatet. Diskrimnineringen, det sexistiska och ja rent av all jävla förnedring och idioti som finns i det här samhället. Ni har nog sett uppdrag granskning osv, om inte se det här
Jag tänker inte skriva om det mer, utan istället om hur fan vi ska tackla skiten. För ren idioti och skit, det är det. 
 
För det första, vi måste våga MÖTA och alltså tackla det som skrivs, läggs upp osv. Många tar bort fb-vänner som lägger upp stötande bilder, går med i rasistiska grupper osv. Varför då? Hur fan ska vi kunna få en vettig diskussion om vi raderar och stöter ut dem som har skeva och ojämställda syner på saker? Då blir de ännu mer enade och mer frånvarande från förståelsen av och lösningen på problemet. 
 
Nyss lade en fb-vän till mig upp den här bilden: 
 
 
Ja, min första tanke var att ta bort henom som vän. Men nej, jag vill ha en förklaring. Jag vill ha en vettig jävla anledning till varför hen delar en sådan bild (finns ingen sådan nä). Att säga att det är ett skämt är likadant som att säga som att det är ett skämt att lägga upp en rasistisk bild. Det är kränkande och idealbildande i längden.  

Så, först anmälde jag bilden, väldigt enkelt, finns en pil i inlägget längst upp i högra hörnet, klickade där och anmälde till facebook. Sedan så kommenterade jag bilden. Första kommentaren försvann (vet inte varför), den andra har henom inte svarat på ännu. 

Update: Personen har nu blockerat mig på facebook efter att ha raderat mina kommentarer och även sin partners kommentarer. Förfärligt att hen inte kunde ta en diskussion om det här. Visar bara ännu mer att hen inte heller hade något argument som skulle hålla.

Ni som har egna sidor, ta bort kränkning- och hotkommentarer (för att inte skada dem som hoten osv riktar sig mot) och MÖT de som skrivit det kränkande på något sätt. Fråga, anmäl (polisanmäl eller på annat sätt) och visa dem att världen inte ska se ut på det här sättet. 

Ladydahmer har skrivit en massa bra om det här. Bland annat detta
 
Tack för mig!
/Ida

Ochvinterntaraldrigslut. Det är okej.

Det snöade säkert 15 cm igår, himla fint tycker jag. Har ju bara åkt skridskor en enda gång och har inte ens tagit mig ut i skogen på längdskidor ännu, så, det ska bli av jättesnart. Vill också ut och fota alla marshmallows på träden. Det blir fint. 

Här är min man på isen vi besökte under januari. 


Ha det fint!
/Ida
 

Symaskinen

I lördags (för en vecka sedan) var jag och Sven på second hand i Gullänget för att finna längdskidor åt honom. Nå, då fick jag syn på den här, för 150 kr (?!). En helt fungerande gammal Husqvarna symaskin. Åh, är så glad, ni anar inte. Det går bara sy raksömmar som jag förstått det, men ändå, hundra gånger lättare än att sitta och sy för hand eller springa över till mamma så fort man vill få ihop något. Nä hörreni, himla fint! 
Stark som en björn också, de där stygnen her man inte upp i första taget. 


RSS 2.0