Viisikymmentäkahdeksan

Dag nummer 58. 27 februari. Tillbaka till vardagen!


Viisikymmentäseitsemän

Dag nummer 57. 26 februari. Fika på café blåbär. Något som var bättre förr. Men ja, "utsikten" kan ju vara kul.

 


Viisikymmentäkuusi

Dag nummer 56. Sven och pappas fina vovve! :)


Viisikymmentäviisi

Dag nummer 55. 24 februari. Älskar den där byggnaden.


Viisikymmentäneljä

Dag nummer 54. 23 februari. Fina Alma.

 


Viisikymmentäkolme

Dag nummer 53. 22 februari. 13 månader, kvällsfika.


Att ta hand om sin hud.

Jag tror att välmående går hand i hand med bland annat goda sömnvanor, bra matvanor och regelbunden motion (som ni förmodligen hört hundra gånger förr) och detta är även sådant jag funderat på när jag försökt ta hand om min torra atopiska hud.
Jag har märkt saker under den här tiden när jag vägrat kortisonsalvor och allt som innehåller silikoner och bensinoljor (mineraloljor), några av dem har varit: att jag kliat på min hud när jag sovit för varmt, att när jag är stressad kliar det som tusan, att huden blir sämre när jag ätit och druckit för lite och att olja in mig innan dusch inte är något för mig.
Jag har då försökt lösa detta genom att sova i ett svalare rum, försökt äta tillräckligt och helst få i mig mycket bra grejjer som t.ex. a-vitamin (vilket är bra för huden) morötter och avokado är prima i dessa jagharsåhimlatorrhud-tillfällen! Sedan har jag försökt ta det lugnt och jag har även smörjt in mig varje kväll och även på dagen om det behövts med ceratblandningen jag visat för er i ett tidigare inlägg. Det har funkat jättebra på mig! Eksem är inte riktigt att tala om så mycket längre, men när de röda fläckarna väl dyker upp så behöver jag bara smörja in mig och vips så lugnar det ner sig, helt naturligt utan massa läskiga kemilkalier.Men en sak, det kan ta tid och man måste kanske prova sig fram. Många frågor kan dyka upp. Vilka oljor passar mig? När ska jag smörja in mig? Ska jag använda glycerin istället? Eller kanske hitta en kräm som funkar även innehållsmässigt? Man får helt enkelt prova sig fram! Men, man kan förstås underlätta detta genom, som jag sagt tidigare, att leta efter personer på olika forum som haft liknande problem. Dock, behöver inte samma lösning fungera på alla.

Jag känner däremot att det är värt det, för jag tar inte bara hand om huden utan även om mig själv i övrigt, det hänger ihop rätt bra det där. Istället för att ta någon salva med bensinolja och silikoner för att dölja problemen så tar jag hand om mig. Och att vara lite snällare mot miljön på samma gång är ju inte så pjåkigt det heller.

En sak som tydligen ska vara super är något som jag testat lite halvdant är gurkörtsolja, men det ska absolut ges en ärligare chans. Har hört många positiva åsikter om den och även om nattljusoljan, vilket jag också har här hemma, från växter dessutom! Himla fint.

Jag tänkte framöver ge en liten hjälpförtorrhudsguidning, vad jag har läst mig fram till och så vidare. Hoppas det uppskattas av någon där ute :)

Tills vi hörs igen, ta hand om er och er kropp! :)
/Ida

Viisikymmentäkaksi

Dag nummer 52. 21 februari. No-poo <3 I väntan på att det ska svalna.


Till pappa

 

Misslyckades ju lite med hundrasen, men äh ;)


Viisikymmentäyksi

Dag nummer 50. 20 februari.


Viisikymmentä

Dag nummer 50. 19 februari. Resultatet då.


Neljäkymmentäyhdeksän

Dag nummer 49. Bakade mitt i natten med Sven.

 


Neljäkymmentäkahdeksan

Dag nummer 48. 17 februari. Kom hem till Sverige, blev bjuden på en överraskningsmiddag (vegetarisk tacos) med pojkvännen och systrarna. Sen dök även mina fina vänner Sara och Julia upp, grät en skvätt, åh. 
Här är mina tuffa systrar iaf, haha.


Takaisin.

Just nu gör jag finskaläxan, som vanligt är jag i sista minuten, suck. Och klockan är nästan ett. Och jag tänker, lite för mycket på saker som inte existerar och jag lyssnar på den här och jag.. borde bara sova. Haha, förlåt, jag återkommer om några timmar när jag har fått min sömn ;) Men först det här:

Tack för veckan mina nära och kära! Längtar redan efter er, men ännu mindre efter Ö-vik :)

Några ånej- och hahamoments under dagen:
- Vet inte om jag glömde och vad jag glömde hemma.
- Första flyget skakade som tusan, killen brevid var så rädd, stackare. Sen skulle han ändå förgäves leka tuff mot sin lillebror. Haha.
- Vid gate 67A började alla som skulle till Helsingfors leta sig mot gate 64. Snygg kille a la finne började fråga mig vart vi skulle och jag svarade: Minä en tiedä! Jag lät som en bitch, men det var det att jag blev lite i panik då jag tvunget på plats skulle plocka fram min finska ur huvudet. Sen förklarade jag mer tack vare mina sms från Norwegian, tack. Han var himla trevlig. Dock skulle vi tillbaka till gate 67a.. Jaha.
- En man som klivit ur planet gav fingret åt en för honom okänd man och höll den kvar en stund. Eh, va?
- Wifi:t på planet kunde inte ens starta på min telefon.
- När vi väl skulle av så sa damen brevid mig åt sin man att låta: Se pikku tyttö, komma fram så jag kunde stå mellan dem. Undrar hur gammal hon trodde att jag var?


Nä ni nu ska jag ta itu med finskan eller sova.
Kram på er!
//Ida

P.S. Denna var inte så tokig heller. D.S

Huomenna

Huomenna minä voi olla Suomessa jälleen!

Så ja, imorgon är jag i Finland igen. Har lite blandade känslor, men det ska bli skönt att få komma tillbaka och få andas in friheten. Hur mycket jag än trivs med mina nära och kära här så blir jag ändå lite kvävd. Så, tillbaka till hemlandet och njuta av tiden så länge jag faktiskt bor där. Bilder bjuder jag på imorgon med lite tur. Har en skoluppgift att göra så, vet inte hur lång tid den tar heller så.

Kan berätta lite om den här dagen iaf, umgicks mest med mina fina familjer idag och ser man på.. Jag fick träffa pappas fina hund! Hon är himla mysig måste jag säga.Nåja, hoppas ni har haft en fin helg!
/Ida

Ruotsissa.

Moi! Olen kotona, ja täällä loma ei ole alkanut vielä, mutta minulle on loma ja se on aika hyvä ^^

Finskan går långsamt, men det är helt enkelt för att jag inte lägger så mycket tid på den. Jag är ändå ganska nöjd med det jag lärt mig hitills och jag funderar på hur jag ska hålla kvar språket i huvudet när jag väl flyttar hem till Sverige igen. Men det blir väl att fortsätta prata, skriva och läsa.

Nåja, jag är hemma i Sverige nu i alla fall. Ö-vik har inte rört sig en fläck, förutom att de har fixat digitala tavlor för bussarna i stan, woho, framtiden är här? :P Annars är vädret helt underbart fint och hör och häpna, det har t.o.m varit plusgrader! Sinnes. Jag måste nog ta en liten promenad, nu när solen ändå är här.

Bilder får ni se på söndag, eller måndag, eller något sådant. Har ingen kortläsare här så.

Kram på er!
//Ida

Neljäkymmentäseitsemän

Dag nummer 47. 16 februari. Hade inte tagit någon bild för dagen så då tog jag en bild på det här.
Neljäkymmentäkuusi

Dag nummer 46. 15 februari. Ville röra på mig, så dansade i korridoren i pojkvännens gamla tröja ja. Nu ska vi inte tala om teknik, nu ska vi tala om friheten att få göra något man aldrig kunde.


Neljäkymmentäviisi

Dag nummer 45. 14 februari. Sven hade gömt ett paket till mig.


Neljäkymmentäneljä

Dag nummer 44. 13 februari.


Neljäkymmentäkolme

Dag nummer 43. 12 februari. Snöflingor i min älsklings hår. Kameran min är nästintill omöjlig att ta närbilder med, menne, ibland dug det iaf.


Neljäkymmentäkaksi

Dag nummer 42. Min födelsedag och då lämnade man tonåren då. Och som pappa min skrev: nu är du inte så långt ifrån där du föddes. Det hade han alldeles rätt i. Fin dag med finaste Sven och med mina guld värda vänner här i Finland. Här ser ni min Muminnördiga present som jag fick av Winni och Sanna, paljon kiitoksia! :D


Neljäkymmentäyksi

Dag nummer 41. 10 februari. Hesa. Skulle möta finaste på flygplatsen, men först åkte man tåg och sedan buss.

 


Bara vi kan ändra på vissa saker.

och för att ändra på saker, djupt inrotade ideal, så måste man vara medvetna om dem, så, ta er en titt!
Uppdaterat: Hela "programmet" är numera borttaget från Youtube. Det handlar dock inte bara om kvinnor utan även om män och dessutom uppmuntrar reklam till saker som våldtäkter och rasism.. Man börjar undra vart världen är påväg. Om du får möjlighet, se hela Killing us softly 4. Du kommer inte att ångra dig.
Neljäkymmentä

Dag nummer 40. 9 februari.


kolmekymmentäyhdeksän

Dag nummer 39. 8 februari. Men va? Eller va?

 


kolmekymmentäkahdeksan

Dag nummer 38. 7 februari. Brutal Ballet, inte så pjåkigt, förutom att dansarna kändes lite otighta och så, hm, som jag själv då. Nå, lite ovanligt iaf. Rätt usel bild också, haha.

 


kolmekymmentäseitsemän

Dag nummer 37. 6 februari. I väntan på bussen.


12Helmikuuta12 - Niin hieno viikkonloppu

No moi! Mitä kuuluu? Täällä on kaikki niin hyvää. Minä olen aika väsynyt ja se on niin paljon hommaja minä täytyy tehdä. No jo, ei vielä, mutta ehkä huomena!

Lite finska fick ni där. Hej, jag har fyllt tjugo, min åldersnojja blir värre och värre för varje dag som går, ungefär. Men, jag är ju ung. Faktiskt. Sven kom hit över helgen och vi hade det väldigt fint! Igår på min födelsedag så var vi i Helsingfors och där mötte vi upp; Sanna, Winni och Vanja för att få gå på en överraskning, jo att åka skridskor! Himla fint. Jag fick dessutom en massa muminprylar, finfint! Kiitos Sanna ja Winni <3

Annars har man bastat tre dagar i rad. Jag känner mig som en ny människa, helt underbart. Tänk när man har arbetat sig igenom livet så att man får ha en egen bastu, jag lovar, jag kommer kanske sitta där varannan dag i början. Åhå, finns positiva saker med åldrandet också ja.

Nåja, annars har visat runt lite för Sven, är det första gången i Finland så är det. Men det finns ju förstås en hel drös grejjer kvar att visa. Hjälp, tiden rinner bara iväg! Man får ta vara på de här månaderna, nu när man faktiskt är här.


Elämäni Suomessa on niin ihana <3

Nåja, blev ett lite rörigt inlägg det här, men jag måste fasiken sova strax. Hoppas ni har haft en lika fin helg som jag! Hare fint! :D

kolmekymentäkuusi

Dag nummer 36. 5 februari. Det är helt okej att äta smält mintchokladsglass mitt i natten.

 


kolmekymmentäviisi

Dag nummer 35. 4 februari. Kallt.

 


Olin Sannan kanssa!

I helgen har jag spenderat en del av lördagen och söndagen med fina Sanni och igår bestämde vi oss för att åka till stora staden för att köpa något att smaska i sig under filmen Letters to Juliet och då köpte vi minsann Runebergstårtor också, första gången man smakade en sådan. Inte så torr som man kunde tro vid första ögonkastet, helt okej.

 

Suomeksi: Olin Sannan kanssa tämä viikonloppua, ei perjantailla, mutta no. Me menin Helsingin ja me ostaimmut herkkuja, haha. Ja sitten me katsoin elokuvalle.


Isä, auta minua sitten jos tämä on niin sekaisin? ;P Halauksia sinulle!

 


Kram på er!

//IdaSunnuntai.


 

Borde ha gigantiskt, fluffigt hår och låtsas vara lite läskig, oftare.


olleh. ih.


kolmekymmentäkaksi..

kolmekymmentäkolme ja kolmekymmentäneljä.

Dag nummer 32 - 1 februari. Sol och snö är så fina tillsammans.

 

Dag nummer 33 - 2 februari. Har lånat en ny bok på biblioteket. Den känns lite.. fånig vid första ögonkastet men när jag väl hade läst första sidan så kunde jag inte låta bli att låna den, den verkade liksom, säga något. Sådan är jag när jag väljer böcker att läsa. Jag önskar ibland att jag skulle vilja läsa mer "intressanta" sådana, men det kan man göra senare i livet.

 

 

Dag nummer 34 - 3 februari. Det snöade idag. Det kommer aldrig sluta snöa och det konstigaste är att jag inte har något emot det överhuvudtaget.

 


kaksikymmentäkahdeksan..

kaksikymmentäyhdeksän, kolmekymmentä, kolmekymmentäyksi!

Tänkte vi skulle slå ihop de fyra sista dagarna i januari till detta inlägg, så..

Dag nummer 28. Bild från tåget.

 

Dag nummer 29.

 

 

Dag nummer 30. Mitt fina påslakan som jag köpte i Karis, har aldrig sovits i, bara pysslats med.

 

 

Dag nummer 31. Frukost.

 


kaksikymmentäkuusi, kaksikymmentäseitsemän

Dag nummer 26. Det här med glassbilen..

 

 

Dag nummer 27. Halva dan, varje fredag.

 


kaksikymmentäneljä, kaksikymmentäviisi

Dag nummer 24. Haha, är man uppvuxen i norrland så..Dag nummer 25. .. så kan man likväl leka i snön hela livet!


kaksikymmentäkaksi, kaksikymmentäkolme

Dag nummer 22. Yksi vuotta.

 

 

Dag nummer 23. Dagen då jag missade bussen med en halv minut (killen som alltid springer, sprang..), halkade i snön men jag fick ju träffa Winni till slut! Så, fin dag, ändå.

 


A-cremen igen. Men hm?

Det här svaret fick jag av A-creme nu när jag frågade om TBHQ och kopplingen till mineralolja.

"Hej Ida


Jag ber om ursäkt för mitt klumpiga svar. Jag är ganska ny här och där med inte så kunnig.

Som jag förstått det är Butylhydroquinone ett konserveringemedel som finns i jordnötsoljan. Det är alltså ingen ”egen ingrediens” utan finns i försvinnande små mängder i just jordnötsoljan.

Jag har talat med tillverkaren och fått följande svar:

Butylhydroquinone är ett ämne som fördröjer härskningsprocessen hos i vårt fall vegetabiliska oljor. Det är enligt ansvariga myndigheter i både EU och USA tillåtet och säkert att användas i livsmedel.


Jag hoppas detta ger dig svar på din fråga, annars får jag hänvisa dig till tillverkaren för ytterligare information.


Mvh Camilla"

Okej. Jag själv har lagt undan a-cremen helt enkelt, behöver den inte, har bara min hemgjorda nu med bivax, olivolja och kokosolja. Mina eksem har snart försvunnit helt med hjälp av den så, jag är rätt nöjd med no-poolivet just nu. Skriver mer om det sen.

Tillbaka till a-cremen, Här finns en wikipedialänk om ämnet. Jag ögnade igenom den lite, men verkade inte ha något med mineralolja att göra, men, är man osäker kan man ju kolla upp det på egen hand :)

Vad svårt det ska vara att kunna leta upp produkter som inte innehåller sådant man helst vill undvika och när man väl hittar något, så har de ändrat ingredienslistan, hm, så kan det vara.

Ta hand om er!
//Ida

RSS 2.0